HockeyNews
PLUS

Lista: 10 SHL-spelare som överträffat sig själva

(4478) Collberg/Figren/Kellman
Bildbyrån

Publicerad: 18 oktober 2018

FacebookXWhatsApp

SHL-säsongen börjar att komma i gång på allvar och en del spelare har överträffat sig själva. Lirare som har varit med ett tag och som nu visat sig vara på väg mot en kanonsäsong.
Mattias Ek, reporter och krönikör för Hockeynews.se, listar här tio spelare som stuckit ut på ett positivt sätt i SHL-starten.

Presenteras i samarbete med ATG

10 Sebastian Strandberg, f, Djurgården

Kommentar: Den här 26-åringen från Visingsö har främst setts som en defensiv center tidigare under sin karriär, men i Djurgården har han utvecklat sin offensiv. Hans tidigare personliga målrekord från 2013/2014 i HV71, då han gjorde tre mål på 32 SHL-matcher, har han redan lyckats överträffa i Djurgården. På åtta matcher har han satt fyra puckar i nät.

9 Jonathan Sigalet, b, Frölunda
Kommentar: Den 32-årige kanadensaren är väl inte tänkt som den poängstarkaste backen i Frölunda även om han bevisligen är giftig i spelet med pucken. Sigalet har gjort tre mål och två assist och är för närvarande en hetare poänggörare än stjärnvärvningen Chay Genoway och den ständiga poängmaskinen Ryan Lasch. Sigalet har fått ett ”A” på tröjan den här säsongen och han har kommit igång strålande och kan komma att slå sitt poängrekord (14) från tiden i Luleå.

8 Sebastian Collberg, f, Timrå
Kommentar: Den före detta JVM-stjärnan har haft några tyngre år i SHL. Förra säsongen gjorde den tekniskt skicklige högerskytten fyra mål på 35 matcher för Rögle. I Timrå har han fått en nytändning och han är uppe på fyra mål på bara åtta matcher. Med det är han sitt lags bästa målgörare och chansen är stor att han putsar till sitt målrekord i SHL där han som mest har gjort sex mål under en hel säsong.

7 Robin Figren, f, HV71
Kommentar: Robin Figren är ett hot i powerplay igen. Den här hösten har han redan smällt in två mål i den spelformen. Förra säsongen gjorde han inte ett enda i numerärt överläge, trots gott om speltid. Sista året i Frölunda, 2016/2017, gjorde han elva mål, men inget i powerplay. Inte heller 2015/2016. Man får gå tillbaka till 2014/2015 för att hitta Figren som målskytt i powerplay. Då blev det sju mål i powerplay och totalt 16 mål, vilket är hans personliga rekord i SHL.

6 Joel Kellman, f, Brynäs
Kommentar: 2016 tog det elva matcher för honom att göra fyra mål i SHL med Karlskrona. Förra säsongen tog det 27 matcher för honom att göra fyra mål i KHK. Under sin första säsong i Brynäs har det bara tagit sju matcher att komma upp i fyra mål.
Han är Brynäs näst bästa målskytt efter Robert Kousal. Och då har Brynäs haft en tung start på säsongen med bara åtta poäng på åtta matcher.

5 Michael Haga, f, Mora
Kommentar: Den norske landslagsforwarden har haft potential att bli en målskytt, vilket han visade i Almtuna 2015/2016. Då gjorde han 23 mål och dessutom 22 assist och blev fyra i poängligan i Hockeyallsvenskan. Nu vid 26 års ålder är han på väg mot ett genombrott på SHL-nivå. Haga går hårdare mot mål och har fått betalt för jobbet. Fem mål på nio SHL-matcher för Mora är personligt målrekord och ger en delad sjätteplats i skytteligan.

4 Adam Brodecki, f, Linköping
Kommentar: Den tidigare Brynästalangen har fått det mesta att fungera direkt i LHC. Han var utfyllnadsspelare i Växjö vid SM-guldet i våras, men i Linköping får han en större roll och han gör skäl för den. Så här långt har det blivit sju poäng på åtta matcher och Brodecki är den av LHC:s forwards som har stått i vägen för flest (8) skott från motståndarna. En värdefull och uppskattad egenskap i alla lag.

3 Emil Djuse, b, Skellefteå
Kommentar: Den här före detta JVM-backen spelar sin bästa ishockey den här hösten. Därför får han över 22 minuter per match – överlägset mest i Skellefteå. Djuse är bra över hela banan och han har hittills gjort två mål och fyra assist. Enligt uppgift spelar poängmaskinen Joakim Lindström väldigt gärna powerplay med Djuse, som bör vara ett hett namn för Tre Kronor inför Karjalaturneringen.

2 Nick Sörensen, f, Linköping
Kommentar: Sju mål på nio matcher är förstås ett magnifikt facit och symboliserar hela LHC:s flygande start på säsongen. Vem hade trott att Sörensen skulle vara skyttekung och Linköping leda SHL efter nio omgångar? Förra säsongen gjorde den skottskicklige skåningen 14 mål, vilket då var ett nytt personligt målrekord i SHL. Och han har alltså redan öst in halva den målskörden i SHL-starten. Tre Kronor-klass!

1 Jakob Lilja, f, Djurgården
Kommentar: Snacka om succévärvning för Djurgården. Den förre LHC-forwarden bildar tillsammans med Jacob Josefson och Daniel Brodin SHL:s produktivaste kedja. Lilja toppar SHL:s poängliga och med sina elva assist på åtta matcher har han tangerat sitt assistrekord från 2015/2016 i Linköping. Förra säsongen blev det tio assist för LHC på 40 matcher. Lilja stortrivs i sin nya kedja och bevisligen gillar Josefson och Brodin att spela med den starka och spelsmarta skåningen.

Här kan du läsa fler nyheter om SHL

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!